TÉMÁK, Kategóriák

Mennyi időbe telik teherbe esni, és mik lehetnek a meddőség okai?

568
HOZZÁSZÓLÁS:

Még ha minden körülmény ideális, akkor is szükség van valamennyi időre a terhességhez. A fogamzóképes nőknél kb. 20% esélye van annak, hogy bármelyik ciklusban megtermékenyülnek.meddoseg-01

Mennyi időbe telik teherbe esni?

Nem lehet tehát csodálkozni azon, hogy hónapok telhetnek el eredménytelenül. A legtöbb házaspárnál kb. 1 évre van szükség. A statisztika azt mutatja, hogy védekezés nélküli nemi élet esetén 1 év alatt a nőknek kb. 85% -a esik teherbe.

További 5% valamikor 1 év után esik teherbe. Ezért nem hajlandó sok orvos meddőségről beszélni mindaddig, amíg legalább egy évet nem próbálkoztak a házaspárok a terhességgel. Manapság azonban egyre több házaspár csak a 30. életév után kezd családot alapítani, ezért az orvosok egy része hajlandó elindítani a vizsgálatokat korábban is.

Tisztában vannak a biológiai óra sürgetésével. A fogamzóképesség mindkét nemnél 20 és 25 év között a legoptimálisabb, és általában a 30. év körül kezdődik a nőknél meghosszabbodni a teherbeeséshez szükséges idő.

40 éves kor körül jelentősen megnő a vetélések száma. Akik tehát a 30-as éveik közepéig vártak a terhességgel, sürgetőbbnek érzik a nehézségek és a késedelem tisztázását, mint a 22 évesek.

Az életkor mellett más okok is közrejátszanak abban, hogy nem várják meg a hagyományos egy évet a meddőség vizsgálatának megkezdésével.

Kiket veszélyeztet fokozottan a meddőség?

Fokozottabban ki vannak téve a meddőség veszélyének a következők:

 1. Azok, akik több partnerrel tartanak fenn szexuális kapcsolatot, és nemi úton terjedő betegségben szenvednek, ill. szenvedtek. Azok a nők, akik nem tudják, hogy nemi úton terjedő betegségük van. Náluk ugyanis ezek a betegség gyakran teljesen tünetmentesek, egészen addig, amíg ivarszerveikben károsodás nem következett be. Férfiaknál a tünetek általában nyilvánvalóbbak, ezért a férfiak inkább tudnak arról, ha fertőzésük volt. Ha bármelyik partnernél felfedezik a nemi úton terjedő betegséget, mindkettőjüket kezelni kell.
 2. Azok a nők, akiknek több vetélésük volt, különösen, ha abortusz után fertőzés lépett fel.
 3. Azok a férfiak, akik pubertás kor után mumpszot kaptak, vagy sérülés érte heréiket, gyermekkorban sérv- vagy hasi műtétjük volt, vagy nem szállt le a heréjük.
 4. Azok, akiknek anyját a terhesség alatt dietilsztilbesztrollal (DES) kezelték. A DES nevű szert 1943 és 71 között gyakran írták fel terhes nőknek vetélés ellen.
 5. Azok, akiknél endometriosist ismernek föl, vagy a családjában már előfordult ez a betegség, vagy akiknél a havi ciklus rendszertelen, ill. hosszabb ideig elmarad.
 6. Azok, akiknek kiszakadt féregnyúlványuk sebeket és letapadásokat okozhatott a medenceüregben.
 7. Azok, akiknek gondjaik voltak a hurok használatával, vagy akiknél a havivérzés nem állt helyre rendesen, miután abbahagyták a születésszabályozó pirulák szedését.
 8. Azok, akik cigarettáznak, vagy különféle lazító szerekkel élnek, mint pl. marihuána, vagy túl sok alkoholt fogyasztanak. A fokozott gyógyszerelés szintén kapcsolatba hozható a meddőséggel.
 9. Azok, akik munkahelyükön rendszeresen mérgező hatású kémiai szereknek, ill. sugárzásnak, vagy fokozott hőnek vannak kitéve. Akik iparvidéken élnek, ahol a környezetszennyeződés (levegő, víz) jelentős, többször elvetélhetnek.
 10. Az erőteljes sport elapasztja a test zsírtartalékait. Női atlétáknál gyakran elmarad a havi vérzés hosszabb intenzív edzés után. A férfiaknál nem látható ugyan külső változás, de erőteljes fizikai igénybevétel hatására csökkenhet a spermiumszám.
 11. Azok, akiknek étkezési panaszaik vannak, eltúlozzák a diétázást vagy rövid idő alatt erőteljesen nő vagy csökken a testsúlyuk.

Ha felismerjük magunknál valamelyik rizikótényezőt, legjobb ösztöneinkre kell hagyatkoznunk annak eldöntésében, hogy ideje-e meddőségi szakorvoshoz fordulnunk. Egyes házaspárok már hat hónap után úgy gondolják, hogy valami nincs rendjén, mások évekig várnak, mielőtt hajlandók beismerni, hogy most már tenni kellene valamit. Megint mások sohasem ismerik el, hogy meddők, még akkor sem, ha egész életükben gyermektelenek maradnak.

568
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]