TÉMÁK, Kategóriák

Milyen jelek utalhatnak a terhességre?

607
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alábbi jelenségek közül egynek vagy többnek az előfordulása esetén merül fel a terhesség gyanúja:

  • a várt menstruációs vérzés késése;;
  • enyhe hányinger, elsősorban a reggeli órákban.terhesseg-03
  • bizonyos ételek szokatlan és váratlan megkívánása;
  • más ételek ízének változása;
  • időnként fémes íz a szájban;
  • a menstruáció előtti szokásos mellfeszülés fokozódása;
  • gyakori vizelési inger;
  • fáradtságérzés;
  • a hüvelyfolyás változása.

Terhességi gyanújelek, tünetek

A nagyon várt terhességek esetén az asszonyok szinte minden menstruáció előtt kora terhességi gyanújelekként fogadják a szokványos tüneteket. Az egyik női nemi hormonnak, a progeszteronnak a menstruáció előtti vérszintemelkedése a mellek kisfokú feszülését, bizonyos teltségérzetet válthat ki. Ha e félreismert tünetek után mégis jelentkezik a menstruáció, ez sokszor negatív érzelmi reakcióval jár. A pontos időre menstruáló nők 2-3 napos vérzéskimaradás esetén a tünetek fokozódásából többnyire arra következtetnek, hogy valószínűleg terhesek.

Ezeknek a minimális jeleknek a terhességre nem vágyó nők többnyire nem tulajdonítanak jelentőséget, mások az esetleg meglevő tüneteket túlértékelik, félremagyarázzák. A kora terhességi testi elváltozásokat bizonyos érzelmi, hangulati változások is kísérik, amelyek ugyancsak hormonhatás következményének tekinthetők. A progeszteront – bekövetkezett terhesség esetén – továbbra is egyre nagyobb mennyiségben termeli a petefészekben az ún. sárgatest. A méhnyálkahártyába beágyazódó blasztocita által szintén nagy mennyiségben termelt terhességi hormon (HeG) hatására a sárgatest tovább fokozza a progeszteron termelését.

Késik a menstruáció

Leggyakrabban a várható menstruáció késése utal a bekövetkezett terhességre. Azonban ez is gyakran félreérthető. életritmusváltás is kiválthatja a peteérés és a következményes menstruáció időbeli eltolódását. Másrészt a várható időben esetleg megjelenő kevés vérzést sokan normális menstruációnak hiszik és ismételt rákérdezéskor derül ki, hogy a vérzés mennyisége és időtartama lényegesen kisebb volt a szokásosnál. A megtermékenyített petesejt a nyálkahártyába beágyazódva hormon termelésével akadályozza annak lelökődését. Ha a beágyazódás nem tökéletes, ill. a hormonális hatások nem érvényesülnek teljes egészében, a méhnyálkahártya egy részéből esetleg kisebb vérzés indulhat.

Reggeli rosszullét

A kora terhességi változások közül az egyik legjellegzetesebb a reggeli hányinger, esetleg hányás. Hátterében feltételezhetően az egyre nagyobb mennyiségben keringő HeG-hormon bolygóideg-izgató hatása áll. A HeG szint a terhesség 12-14. hetéig emelkedik, majd a továbbiakban állandó marad, esetleg kevéssé csökken. A tünetek a harmadik hónap után általában megszűnnek. A HeG-nek nemcsak a gyomor beidegzésére, de annak nyálkahártyájára is közvetlen hatása van.

A kora terhességi hatások a szervezet szénhidrátanyagcseréjét is megváltoztatják, így jön létre a hirtelen éhségérzet, ill. a megkívánásnak nevezett terhességi tünet is. Az előbb említett központi idegrendszeri hatásokból, ill. a gyomornyálkahártya megváltozott érzékenységéből adódóan a terhesek bizonyos szagokra, ízekre érzékenyen reagálnak. Gyakran tapasztaljuk, hogy a korábban erősen dohányzó asszonyokat zavarja a cigarettafüst, egyesek undorodnak a kávétól, alkoholtól, mások éppen kívánják a kávét.

Vizelési inger

A fellazuló, megduzzadó méh egyrészt tömegénél fogva, másrészt a fokozott vérbőség miatt a húgyhólyag izgalmát okozza. Ehhez a terhesség korai szakaszában alhasi vérbőség is társul. Összességében ezek a hatások magyarázzák a gyakori vizelési ingert, amelyet feltétlenül meg kell különböztetni az ilyenkor gyakrabban előforduló hólyaghurut tüneteitől. Míg a kora terhességi vizelési ingert fájdalom, égő érzés, csípés nem kíséri, addig a hólyaghurutnak ezek a tünetek szinte mindenkor megjelenő társjelenségei. A kora terhességben észlelt gyakori vizelési inger a 12. hét után többnyire ritkul, hiszen ilyenkor a terhes méh a kismedencéből kiemelkedve kevésbé, nyomja az érzékeny hólyagot.

Mellek

A nők jelentős hányada, különösen a 30. életév fölött, mellének ciklikus változásáról tesz említést. Ezek a változások a hormonszintek mozgását követik. Mivel a kora terhességben a petefészek által termelt hormonok a korábbinál nagyobb mennyiségben képződnek, a megszokott, menstruáció előtti érzet teltségérzettel, egyes esetekben enyhe feszülés érzetével egészül ki. A mellbimbó kissé megduzzad, és a mell felszínén futó vénák kitágulnak, láthatóvá válnak. Általában a bimbó színe is sötétebb lesz.

Érzelmi változások

A fizikai változások mellett érzelmi, hangulati labilitás is megfigyelhető. A hangulatváltozás irányát alapvetően meghatározza, befolyásolja, hogy a bekövetkezett terhesség várt vagy váratlan esemény. A terhesség tudata, a titok feletti öröm azon jelenségek közé tartozik, amelyeknek az emberi kapcsolatok elmélyítésében, de sajnos néha elmérgesítésében is jelentős szerepe van. Ha van kivel megosztani a titkot, ha az nemcsak egy ember számára öröm, akkor a kísérőjelenségek által okozott kellemetlenségek elviselése kevesebb problémát okoz. Hasonlóképpen, ha az ígéretes jelek után mégis menstruációs vérzés jelentkezik, a csalódás könnyebben, viselhető el megértő társ mellett.

Sokszor nehezíti a helyzetet, hogy maga a terhesség ténye hozza felszínre két ember kapcsolatában azokat a problémákat, amelyek a jövő szempontjából hosszú távon meghatározóak lehetnek. A leendő szülőknek arra kell törekedniük, hogy érzelmileg, értelmileg felkészülten fogadják azokat a tényeket, gondokat és örömöket, amelyek a terhességhez szükségképpen hozzátartoznak. Bár sok esetben a terhesség a leendő apát elválaszthatatlanul köti családjához, mégsem célszerű ennek a két ember kapcsolatát mélyen érintő kérdésnek a tisztázásával a bekövetkezett terhességet megvárni.

Igen fiatal korban, első terhesség esetén néha félreértik és -magyarázzák azt az érzelmi és értelmi változást, amely annak felismeréséből fakad, hogy valaki képes gyermeket nemzeni vagy szülni. A reprodukciós képesség azonban nem azonos a tudatos családvállalással. Az alapvető kérdéseket idejekorán tisztázni kell, mert ez még negatív esetben is kedvezőbb helyzetet teremt a család számára, mint a megváltoztathatatlan következménnyel való szembekerülés.

A terhesség kimutatása

Korábban még békák jelezték az örömhírt vagy a bánatot az orvoshoz forduló nőknek. Ma már biokémiai, kémiai, ill. elsősorban immunológiai módszerekkel mutatják ki a terhességre jellemző hormont (HeG) a vizeletből, különleges esetekben a vérből. A legérzékenyebb immunológiai módszerekkel a 10-12 napos terhesség kimutatása is lehetséges, azaz már a várható vérzés ideje előtt is igazolható a megtermékenyített petesejt léte.

A szokásos terhességi vizeletvizsgálatok megbízhatósága a 3. terhességi héten kb. 80-90%-os. Tévedés következésképpen előfordulhat, ezért az ilyen teszt a kora terhességben csupán tájékoztatást ad. A vérhormonszintek egyértelmű eredményt adnak, de a vizsgálat időigényes és drága, ezért csak ritkán használják. Tapintással az orvos a terhesség 6. hetétől érzékeli a változásokat.

607
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]